Postkolik Dergisi Röportajı: Türkiye'de Ulaşılabilir Sanat

Son güncelleme: 2021-06-09 07:58:49

Postkolik Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Emrah Gürkan'ın Carre d’Artistes Istanbul Kurucusu Seval Dakman ile röportajı.

Postkolik Dergisi Röportajı: Türkiye'de Ulaşılabilir Sanat


1-Öncelikle bize Carre d’Artistes 'i anlatabilir misin?

‘Sanatı demokratikleştirmek’ söylemiyle yola çıkan ve Avrupa  sanat dünyasının trendi Türkiye içinse yeni ve gelişmekte olan bir  konseptiz. Güney Fransa doğumlu galerimiz İstanbul şubesiyle Beyoğlu'nda ve Quasar’da  sanatseverlere hizmet vermekteyiz. Ve tüm dünyada hızla yaygınlaşan ‘ulaşılabilir konseptinin Türkiye'de ki global tek temsilcisiyiz. 

Carre d’Artistes dünyanın en büyük çağdaş sanat galerisi zinciridir. 50’den fazla başkentte bulunmaktadır. Galerimiz Bünyesinde birçok uluslararası ve yerli sanatçı bulunduruyor ve orjinal ve imzalı sanat eserlerini ulaşılabilir fiyatlarla sanatseverlerin görüşüne sunuyor.  Galerimizin  bir başka özelliği ise  bünyemizde bulunan sanatçıların eserlerinin başka ülkelerde de sergilenme şansı bulması. Her ay  galerimizden bir sanatçı bir diğer  dünya şehrindeki Carré d'Artistes’te yer alıyor ve bir diğer dünya şehrindeki galerimizdeki  sanatçılar İstanbul'da bulunan şubemize geliyor. Bu sayede Türk koleksiyoner ve sanatseverlere yeni yabancı sanatçıların eserleriyle buluşma fırsatı bulurken Türk sanatçılarımıza da global sanat piyasasına taşıma basamağı oluşturuyoruz.  Genç, yeni yetenekli ve dünya çapında değeri olan sanatçılarımızı dünyanın önemli şehirlerinde sergilemekteyiz.

Misyonmuz Türkiye'deki galericilik ve sanat anlayışına yeni bir renk ve soluk getirmek. Ayrıca sanatçılarımızı yurt dışında ki koleksiyonerlere sunarak, global işlerini, sanat piyasasına taşımak.

 2- Carre d’Artistes Istanbul’u ne zaman kurdun? Şu ana kadar geçen sürede nasıl bir performans sergiledi?

 2014 yılında kurdum, ilk açtığım dönemde çok güzel tepkiler aldık. Sanat alıcısı olmayan pek çok kişiyi koleksiyoner yaptık. Ülkemizin geçirdiği kötü dönemler, her sektör gibi bizi de etkiledi. Fakat yaptığım işe duyduğum heyecan ve aşkla  daha çok yoğunlaşarak devam ettim. Geçtiğimiz yıl Quasar’da ikinci galeriyi açarak  zor dönemlerde büyüme gösterdik ve bir kez daha işin doğruluğuna inandık.

 3-Sanatseverler Carre d’Artistes Istanbul’da neleri bulabiliyor?

Beyoğlu galerimizde 14 , Quasar oteldeki galerimizde 7 sanatçımız var.

 4 farklı ebatta orijinal ve imzalı eseri sergileniyor. Sanatçılara üretim özgürlüğü vererek diledikleri tarz ve teknikle çalışma imkanı veriyoruz; buna bağlı olarak 14 farklı tarz ve teknikte dünyanın dört bir yanından sanatçının eserlerini sergiliyor ve ziyaretçilerimize her seferinde farklı bir çağdaş sanatçı ve sanatçıların farklı eserlerini keşfetmeyi vaat ediyoruz.

 4-Ulaşılabilir sanat pazarı ne demek? Bu konuya dünyada ve Türkiye'de ilgi nasıl?

Ulaşılabilir sanat pazarı, 500 tl ile 20 bin tl arasında eserlere ulaşılabilen galerileri kapsar. Sanatı lüks tüketim anlayışından çıkarmak için zamanın ihtiyacı olarak ortaya çıkmış bir sistemdir. Dünya’da ilgi çok büyük. Türkiye’de geleceği çok parlak yeni doğmuş bir bebek.

 5-Hangi Türk sanatçılar var sistemde?

Örneğin müzisyen ve film yönetmeni kimliği ile de bilinen başarılı ressam Mehmet Güreli’nin temsiliyetini yapıyoruz. Eserlerinde, modern bir tarih yorumu yapan İrfan Yavru da sistemimizde. Fransa’da seçici bir kurul tarafından her yıl iki bin üstünde sanatçı başvuruyor ve sadece 10 kişi seçiliyor. Amacımız ülkemizden daha çok sanatçıyı sisteme ekleyerek dünyaya sunmak.

 6- Türkiye’de en çok hangi sanatçı ilgi görüyor?

 Yabancılar Türk sanatçıları, Türk alıcılar da yabancıları almayı tercih ediyorlar. Bizi yurt dışından da bulup gelen çok var. Dünyanın dört bir yanındaki Carré d’Artistes’lerden insanlar eser topluyor. Eskiden kartpostal toplamak gibi alışkanlıklar şimdi yerini ulaşılabilir sanat koleksiyonerliğine bıraktı. Ayrıca Sanatçıların eserleri dünyayı gezdiği için bir türk, çinli, fransız ve amerikalı aynı sanatçının eserlerini evine asabiliyor.

 7- Bundan sonrası için planların neler, Carre d’Artistes farklı şehirlerde de olabilir mi?

Hedefim önümüzde ki yıl 2 galeri daha açmak, biri yine İstanbul diğeri başka bir şehir.

Basma kalıp bilinen galericilik anlayışını değiştirmek ve dünya trendlerini burada hayata geçirmek istiyorum. Galeriler daha çok sanat ajansı gibi çalışmalı bu anlayışı burada geliştirmeye çalışıyorum. Herkesin evine sanat eseri sokmayı hedefliyoruz.

 

Röportaj Linki  Ulaşılabilir Sanat Olgusu ve Carre d'Artistes İstanbul