Dünyayı Dolaşan Demokratik Sanat: Carre d'Artistes

Son güncelleme: 2021-10-03 14:48:24

Carre d'Artistes, sanatı demokratikleştirme sloganı ile 20 yıl önce Fransa'da kuruldu. Bugün, dünyanın en büyük sanat galerisi zinciridir. Pek çok uluslararası sanatçıyı portföyünde bulunduran Carré d'Artistes, 600’den fazla sanatçıyı 30’dan farklı şehirde sergiliyor.

Dünyayı Dolaşan Demokratik Sanat: Carre d'Artistes

Carre d'Artistes, sanatı demokratikleştirme sloganı ile 20 yıl önce Fransa'da kuruldu. Bugün, dünyanın en büyük sanat galerisi zinciridir. Pek çok uluslararası sanatçıyı portföyünde bulunduran Carré d'Artistes, 600’den fazla sanatçıyı 30’dan farklı şehirde sergiliyor.

Galerinin bir başka özelliği de bünyesindeki sanatçıların eserlerinin başka şehirlerde de sergilenme şansı bulması. Belirli aralıklarla bir başka şehirdeki sanatçı Carre d'Artistes İstanbul'da sergileniyor, Carre d'Artistes İstanbul ise bir sanatçıyı başka bir şehre gönderiyor. Böylece, uluslarası bir dolaşım ağı yaratıyoruz ve sanatseverleri orijinal ve imzalı sanat eserlerle ulaşılabilir fiyatlarda buluşturuyoruz.

 

Carre d'Artistes Istanbul ekibi olarak, İstanbulluları ulaşabilir sanat ile bir araya getirmekten çok mutluyuz. Uluslarası sanat ağımıza, galeri yerine, sanat eko-sistemi demeyi tercih ediyoruz. Çünkü Carre d’Artistes örgün olarak dünyanın farklı yerlerinde her sene yeni şubeler açıyor ve dünyanın her yerinden genç/yeni sanatçıları bünyesine katıyor.  Kar topu etkisi ile büyüyen bu sistem sanatsever ve sanatçı arasında keşfedilmesi çok keyifli ve sınırları olmayan bir alan açıyor.

 

 

Sanat, uygarlık tarihinin her döneminde çok önemliydi ancak son yıllarda artan ilgi, çağın getirileri, tasarım ve sanatın günlük hayata entegre olması sanat üretiminin artmasını sağladı. Böylece, yaşayan sanatçılar tarafından üretilen eserler için yeterli alan olup olmadığını soru işareti haline geldi. Bu noktada, sanatın sürdülebilirliğini iki taraftan ele almak gerektiğini düşünüyorum. Birincisi; Sanatçı, üreten taraf. İkincisi; Sanatsever, sanat alan taraf. Klasik galericiliğinin fiyat ve satış politikalarının bu iki tarafı bir araya getirmesi giderek zorlaşıyor. Carre d’Artistes ise bu bir aradalığı sekteye uğratmadan, yaşayan sanatçıların tanınmasını ve sanat üretimine devam edebilmesini

sağlıyor. Sanat alanında dinamik bir ekosistem yaratarak, global sanat piyasasında sürdürebilir bir sistem yaratıyor.

 

Sürdürülebilir Sanat, çevreci anlayışının yanında; demokrasi, sosyal adalet ve şiddet karşıtlığı gibi olduları da barındırıyor. Carre d’Artistes olarak, herkes için sanat derken ve bunu sınırları kaldırarak başarıyorken sürdürebilir sanat anlayışından uzak olmadığımızı söylemek yanlış olmaz.

Başından beri, sanatın iyileştiren bir güç olduğuna yürekten inanıyoruz ve ekosistemimizi bunu destekleyecek ve değerlerimizi koruyacak şekilde geliştirmeye devam ediyoruz.

 

Bu dönem de birlikte çalışmakta olduğumuz sanatçılar İrfan Yavru, Mehmet Güreli, Nicole Garilli, Sergi Castignani ve Liisa Corbiere gibi koleksiyonerlerimizin severek takip ettiği isimler oldu. Eylül’den itibaren doğa çalışmaları, yalnızlık ve dayanışma gibi konular üzerine üreten başarılı ressam François-Régis Lemonnier gibi yeni uluslar arası sanatçılar ile beraber Oğulcan Kuş’ u sergilemeye başlıyoruz. Oğulcan, sanat eğitimini New York’ta almış çok yetenekli genç bir sanatçı.  Şahane bir renk paletine sahip ve soyut-geometrik işler üretiyor.  Oğulcan’ın  Carre d’Artistes’in uluslararası sanatçılar listesinde de yer almasıyla, yerli sanatçılarımıza uluslarası bir görünürlük kazandırmanın mutluluğunu da yaşıyoruz.

 

 

Carre d’Artistes sanatçıyla izleyici arasındaki görünmez duvarı yıkarak sanatın daha büyük kitlelere ulaşmasına katkı sağlıyor. Beyoğlu, Galatasaray’da haftanın her günü ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.